natuur & landschap

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière Natuur & Landschap? Een cursus, hbo-module of deeltijdopleiding geeft je nieuwe inzichten en doorgroeikansen.

Natuur- en Landschapsbeheer | Milieukunde  | Landschapsarchitectuur | Ecologie | Hydrologie | Natuurbehoud | Natuur- en Landschapsmanagement | Landschapskunst | Natuurbeheer | Natuurwetenschappen

Beter worden in je vak is heel dichtbij
Vakgebied Natuur & Landschap

Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool

  • Altijd dichtbij
  • Toonaangevend onderwijs voor professionals
  • Erkende certificaten en diploma’s
  • Ook korte cursussen
"De natuur is de schilder, de mens slechts een toeschouwer en bewonderaar."
John Constable. landschapschilder

HOE VERANDERT HET VAKGEBIED?

Er wordt steeds meer nadruk gelegd op het creëren van ecologische netwerken in landschappen en natuurgebieden en op klimaatadaptatie door middel van groene infrastructuur en vernieuwend ontwerp. Voor jou als (aankomende) professional is het belangrijk om beheersplannen te vernieuwen en samen te werken voor een optimale versterking van de natuur.

Richtingen Natuur & Landschap

Het vakgebied Natuur & Landschap omvat verschillende terreinen, zoals landschapsarchitectuur, natuurbehoud en milieuwetenschappen. Je richt je op het beheer van landschap, biodiversiteit en de verbetering van de leefomgeving. Hieronder nemen wij je mee in de hoofdrichtingen van de opleiding Natuur & Landschap.

milieukunde

Bij milieukunde houd jij je bezig met de interacties tussen mens en milieu, met als doel de impact van menselijke activiteiten op de natuur te begrijpen en te minimaliseren.

landschapsarchitectuur

Bij landschapsarchitectuur houd jij je bezig met het ontwerp en de planning van buitenruimtes, met als doel een evenwicht te vinden tussen esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid.

natuurwetenschappen

Natuurwetenschappen is de studie van de natuurlijke wereld en de wetten die haar regeren. Je houdt je bezig met onderwerpen zoals biologie, chemie, fysica, geologie en astronomie, en je onderzoekt fenomenen op verschillende schalen, van subatomair tot kosmisch.

BAANKANSEN IN EEN VERANDERENDE WERELD

Met het toenemende bewustzijn van de waarde en kwetsbaarheid van de natuur en het landschap, is het belang van professionals in deze sectoren steeds groter geworden. 

Van het beheren van nationale parken tot het ontwerpen van landschappen en het beschermen van monumenten, het werk zorgt voor een duurzame en evenwichtige samenleving. Hieronder staan enkele voorbeelden van functies in de Natuur & Landschap: 

  • Natuur- en landschapsbeheerder: je bent verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van natuur- en landschapsgebieden, met het oog op het behoud en de verbetering van deze gebieden.
  • Ecologisch adviseur: je geeft advies over de ecologische aspecten van projecten en maatregelen en help je bij het vinden van duurzame oplossingen. Je richt je op het beschermen en verbeteren van het milieu en de biodiversiteit.
  • Natuur- en landschapsontwerper: je ontwerpt natuur- en landschapsprojecten zoals: parken, tuinen en natuurgebieden. Je richt je op het creëren van een evenwicht tussen natuur en samenleving en het realiseren van duurzame oplossingen.
  • Natuur- en landschapsarchitect: je ontwerpt op grotere schaal natuur- en landschapsprojecten. Je richt je op het creëren van een harmonie tussen natuur en gebouwde omgeving en het realiseren van duurzame en esthetische oplossingen.
  • Milieuwetenschapper: je onderzoekt de interacties tussen de natuurlijke omgeving en de maatschappij en je ontwikkelt oplossingen om milieuproblemen aan te pakken. Je analyseert de effecten van menselijke activiteiten op het milieu en ontwerpt strategieën voor een duurzamere toekomst.
  • Natuurbeheerder: je beheert natuurgebieden en -reservaten, waaronder het bewaken van de biodiversiteit, het onderhouden van de natuurlijke omgeving en het implementeren van beheersplannen.
  • Landschapsbouwer: je bouwt op een duurzame manier landschappen, parken en tuinen op, zodat ze bijdragen aan de natuur en het milieu.
  • Monumenten Beheerder: je houd je bezig met de bescherming, restauratie en verzorging van historische gebouwen en monumenten, zodat deze voor toekomstige generaties bewaard blijven.
  • Nationale parkbeheerder: je verzorgt het beheer en de bescherming van nationale parken, waaronder het behoud van natuurlijke habitat en het aanbieden van recreatieve activiteiten. 

Met de opleiding natuur en landschap kun je werken in natuurbeheer, behoud en onderzoek, educatie en toerisme, advieswerk, beheer en ontwerp.

De baankansen op het vakgebied natuur en landschap zijn goed. De klimaatverandering en energietransitie staan op hoog op de agenda van bedrijven en organisaties. Er zijn veel verschillende banen binnen het vakgebied, variërend van technisch medewerkers tot adviseurs en projectmanagers. Het is een snel groeiend vakgebied, waarin steeds meer mensen terechtkomen of mee te maken krijgen. Heb je de juiste kennis en vaardigheden? Dan zijn ze op zoek naar jou! 

Relevant blijven met nieuwe inzichten

Natuurbeheer is al jarenlang een stabiele omgeving en toch zit het vak volop verandering. Bijna dagelijks ontstaan nieuwe inzichten op het gebied van onderhoud, natuurlijke hulpbronnen, de versterking van biodiversiteit en de verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving. Professionals die nieuwe technieken omarmen, zijn de uitblinkers van morgen. Met nieuwe inzichten blijf je relevant in deze snel veranderende wereld.

"De natuur is niet een plek om te bezoeken. Het is thuis."
Gary Snyder, dichter

Ervaringsverhalen

Groeien in je vak is heel dichtbij

“Dus docenten kennen je en dat is wel heel prettig. “

Coaching bij je studie is heel dichtbij

“Als je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je daar als docent en heb je een coachende rol. “

Persoonlijke ontwikkeling is heel dichtbij

“Een hogeschool was voor mij belangrijk, omdat het praktijkgericht is.”

Praktijkgericht onderwijs is heel dichtbij

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je de feeling houdt, de voeling, houdt met de praktijk."

Je erkende diploma is heel dichtbij

“Ik denk dat het belangrijk is dat je de hogeschool kiest die voor jou het beste past.“

Sparren met deskundigen is heel dichtbij

“Daar heb je veel meer aan als dat je dat in een boekje moet lezen.”

Een relevant netwerk is heel dichtbij

"Dat maakt het juist wel heel erg gevarieerd."

Een leuke werksfeer is heel dichtbij

"De sfeer vind ik natuurlijk fantastisch, anders werk ik hier niet zo lang."

Direct toepasbare kennis is heel dichtbij

"De bereikbaarheid van de opleiding was zeker belangrijk."

Begeleiding op maat is heel dichtbij

"Elke student is eigenlijk een individu met een eigen verhaal en context."

Een regionaal netwerk is heel dichtbij

"Ik heb voor mijn hogeschool gekozen omdat het heel dichtbij is."

Leren van medestudenten is heel dichtbij

"Ik denk als ik terugkijk, ben ik wel heel tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt."