veelgestelde vragen

Het besluit om een studie naast je werk te volgen, gaat niet over één nacht ijs. Een aankomend deeltijd student heeft vaak veel vragen. Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van de hogescholen. Bekijk hier alle aanbieders.

 1. Natuurlijk niet! Op elke leeftijd valt er nog iets te leren. En je zult zien dat de mensen die in deeltijd studeren van alle leeftijden zijn. 

  Studeren is dat leeftijdsgebonden? Ja en nee. Ja als het draait om financieringen vanuit de overheid zoals studiefinanciering. Nee als het gaat om jezelf ontwikkelen. Dit kan op iedere leeftijd en daar is zeer zeker geen leeftijdsgebonden beperking aan! Het is maar net hoeveel jij jezelf nog wil uitdagen, wat je ermee wil bereiken en hoeveel tijd en energie je erin wil stoppen. Je bent nooit te oud om te leren!

 2. Dat verschilt per studie. Zo kost een volledige bacheloropleiding vier jaar, een masteropleiding één of twee jaar en een Associate degree twee jaar. Een cursus duurt meestal een aantal weken tot een jaar. 

  Het programma van een deeltijdopleiding is erop ingericht dat je het in vier jaar moet kunnen afronden. In de praktijk blijkt dit toch moeilijk te zijn. Je kunt vertraging oplopen doordat je een bepaalde opdracht niet kunt uitvoeren omdat een project op je werk later start, je kunt ziek worden, een kind krijgen, noem maar op. 

  Een goede opleiding biedt goed georganiseerde studieloopbaanbegeleiding. Een vaste mentor of coach bespreekt met jou regelmatig de verhouding tussen je huidige praktijksituatie, carrièreplanning en studievoortgang.

  Vrijwel elke deeltijdopleiding biedt de mogelijkheid aan je werkervaring te beoordelen op Elders Verworven Competenties. Een commissie toetst dan nauwkeurig of je bepaalde competenties uit het opleidingsprofiel al verworven hebt. Als dat zo is, hoef je bepaalde modules niet te volgen of kun je opdrachten overslaan. Zo kun je sneller afstuderen.

  Bron: http://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/varianten/deeltijd

 3. In Nederland zijn 34 hogescholen met verschillende deeltijdopleidingen. 

  Studiekeuzetest
  Je wilt gaan studeren, maar wat zijn jouw mogelijkheden en waar liggen jouw interesses? Om een goede studiekeuze te maken moet je eerst weten waar jouw interesses en mogelijkheden liggen. De interessetesten van Studiekeuze123 kunnen je hierbij helpen.

  Bron: https://www.studiekeuze123.nl/studiekeuzetesten

 4. Iedereen die aan de toelatingseisen voldoet, kan een deeltijdstudie met succes doorlopen. Misschien moet je wel even wennen aan het studeren, omdat je niet meer gewend bent met je neus in de boeken te zitten. Maar dat is een kwestie van doen, en goed plannen. En als het even lastig is, kun je altijd terecht bij docenten of je medestudenten.

 5. Met de juiste planning en voorbereiding lukt het zeker. Omdat je straks bezig bent met lessen en zelfstudie heb je natuurlijk wel wat minder tijd over dan normaal. Wat helpt is om erover te praten met je partner, kinderen en vrienden. Zodat iedereen weet wat ze de komende tijd kunnen verwachten, en hoe ze jou een beetje kunnen ondersteunen. Ook kun je voor advies altijd terecht bij een studiecoach. 

 6. Hoeveel je precies kwijt bent voor je studie, hangt af van je opleiding en je persoonlijke situatie. Je kunt dit berekenen op de website van een hogeschool naar jouw keuze. Heb je al eerder een studie gevolgd, dan kan je collegegeld hoger zijn. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering, maar kunnen wel in aanmerking komen voor subsidieregelingen, zoals de lerarenbeurs. Sluit je opleiding aan bij je huidige functie, kijk dan of je werkgever je wil ondersteunen door mee te betalen, of door studieverlof te regelen. 

 7. Dat ligt aan je vooropleiding en je werkervaring. Meestal wordt dit bepaald tijdens een persoonlijk intakegesprek bij je opleiding. Maar je kunt hier natuurlijk altijd van tevoren contact over opnemen met de hogeschool.

 8. Studeren is een investering in jezelf. Tegelijkertijd is het ook letterlijk een grote investering. Zeker wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Als je een opleiding in deeltijd volgt, heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor deeltijders aanvragen. Bekijk alle mogelijkheden op DUO.nl.

  Bron: https://duo.nl/particulier/geld-voor-deeltijdopleiding.jsp

  Sinds 2017 bestaat het zogenaamde Levenlanglerenkrediet. Een regeling waarmee iedereen tot 55 jaar geld kan lenen om lesgeld te betalen. De rente is net als bij de ‘gewone’ studiefinanciering gunstig, en wordt elke 5 jaar vastgezet. Ga voor meer informatie naar DUO. Daarnaast zijn er verschillende regelingen en beurzen vanuit de overheid en het UWV.

 9. Bachelor- en masteropleidingen beginnen meestal per 1 september. Soms is het ook mogelijk om in februari in te stromen. Trainingen en cursussen starten het hele jaar door.

 10. Heb je geen havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4), maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je meedoen met het 21+ toelatingsonderzoek. Als je slaagt, kun je alsnog een opleiding doen aan een hogeschool.

 11. Je kunt je eenvoudig inschrijven via de website van de hogeschool. Vind een hogeschool of opleiding naar keuze bij jou in de buurt. Heb je nog vragen over het studieprogramma en/of vrijstellingen? Dan kun je ook eerst een intakegesprek aanvragen.

 12. Je kunt zowel ’s avonds als overdag les hebben. Dat varieert per hogeschool en per studie. Een stage kan ook onderdeel zijn van de studie. Houd er rekening mee dat deze meestal overdag zijn.

 13. De toelatingscriteria verschillen per opleiding. Wel heb je minimaal een mbo-diploma op niveau 4 nodig om aan een hogeschool te studeren. Kijk bij je opleiding of hogeschool naar keuze voor meer informatie.