finance & control

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière op het gebied van Finance & Control? Een cursus, hbo-module of deeltijdopleiding geeft je nieuwe inzichten en doorgroeikansen. 

Financial Controller | Financieel Analist  | Treasury Manager | Business Controller | Financieel Manager | Chief Financial Officer | Financieel Specialist | Financieel Administrateur

Beter worden in je vak is heel dichtbij
Vakgebied Finance & Control - header

Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool

 • Altijd dichtbij
 • Toonaangevend onderwijs voor professionals
 • Erkende certificaten en diploma’s
 • Ook korte cursussen
"De basis van financiën ligt in het begrijpen van de cijfers."
David Einhorn, hedgefondsbeheerder

Hoe verandert het vakgebied?

Digitalisering zorgt voor geautomatiseerde bedrijfsprocessen en digitale verwerking van financiële gegevens, waardoor realtime inzicht en besluitvorming mogelijk worden. 

Bedrijven moeten voldoen aan steeds strengere regelgeving, zoals de AVG, en financial controllers moeten de juiste interne processen en beleid implementeren. Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid zijn steeds belangrijker voor bedrijven, en financial controllers hebben hierin een belangrijke rol. Wij zorgen ervoor dat je helemaal op de hoogte bent van de nieuwste trends en ontwikkelingen, zodat je het direct kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.

Richtingen Finance & Control

Finance & Control is een vakgebied gericht op het beheersen van financiële processen en het rapporteren van de financiële prestaties van organisaties. Maar waar ga jij je de komende tijd mee bezig houden? Hieronder nemen we je mee in de drie belangrijkste hoofdrichtingen van de opleiding.

financiële planning en analyse

Bij financiële planning en analyse houd jij je bezig met het opstellen van financiële plannen, het bewaken van de uitvoering en het analyseren van financiële resultaten.

bedrijfseconomie

Bij bedrijfseconomie richt jij je op het bestuderen van de economie van bedrijven en de factoren die de prestaties en het beleid beïnvloeden.

corporate finance

Bij corporate finance focus je je op de financiële beslissingen die bedrijven nemen, zoals de verdeling van activa en passiva, het oprichten van joint ventures en de oprichting van nieuwe dochterondernemingen.

BAANKANSEN IN EEN VERANDERENDE WERELD

Met de opleiding finance & control kun je werk vinden in financiële en bedrijfseconomische functies, zoals:

 • Financial Controller: je beheert de financiële processen en rapportages van een organisatie, waarbij je financiële informatie analyseert en adviseert over investeringen en kostenbeheersing. 
 • Financieel Analist: je analyseert financiële gegevens om trends en prestaties te identificeren, en adviseert over investering, fusies en overnames.
 • Treasury Manager: je beheert financiële middelen van een organisatie, waaronder kasbeheer, risicobeheer, financiering en beleggingen om de financiële positie te optimaliseren. 
 • Business Controller: je ondersteunt de bedrijfsvoering van een organisatie door het monitoren van KPI's, het opstellen van budgetten, het analyseren van prestaties en het adviseren van het management. 
 • Financieel Manager: je bent verantwoordelijk voor het beheren van de financiële activiteiten van een organisatie, waaronder budgettering, rapportage, belastingen en auditcompliance. 
 • CFO (Chief Financial Officer): je bent verantwoordelijk voor het financiële beleid en strategie van een organisatie, inclusief financiële rapportage, budgettering, investeringsbeslissingen en risicobeheer. 
 • Financieel Adviseur: je biedt advies en begeleiding aan individuen of bedrijven bij financiële planning, investering, belastingen en risicobeheer.
 • Financieel Specialist: je bent een expert in een specifiek financieel domein, zoals investeringen, belastingen of risicobeheer, en biedt hierin gespecialiseerd advies. 
 • Financieel Administrateur: je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse financiële administratie van een organisatie, inclusief facturering, crediteuren- en debiteurenbeheer en boekhouding.

Het vakgebied richt zich op zowel interne als externe financiële verantwoording en behandelt onderwerpen zoals risicobeheersing, investeringsbeslissingen, kostenbeheersing en fiscale aspecten. Je hebt kennis nodig op het gebied van financiële theorie, accounting principes, economie, juridische vaardigheden, vermogensrecht en technische vaardigheden op het gebied van informatiesystemen en data-analyse zijn vereist.

Het vakgebied Finance & Control biedt je goede baankansen, want bedrijven hebben behoefte aan financiële professionals voor het beheren van financiën, het verbeteren van processen en het naleven van wet- en regelgeving. Je kunt terecht in verschillende functies, variërend van administratieve tot leidinggevende rollen. Bovendien krijg je tal van mogelijkheden om door te groeien. Ben je een financiële professional met digitale en analytische vaardigheden? Dan zijn je baankansen helemaal groot! Er is een toenemende behoefte aan deze vaardigheden.

Relevant blijven met nieuwe inzichten

De financiële wereld is een stabiele omgeving en het vak zit vol veranderingen. Professionals die nieuwe technieken omarmen, zijn de uitblinkers van morgen. Met nieuwe inzichten blijf je relevant in deze snel veranderende wereld.

"Goede financiën zijn de basis van elke succesvolle onderneming."
Richard Branson, oprichter Virgin Group

Ervaringsverhalen

Groeien in je vak is heel dichtbij

“Dus docenten kennen je en dat is wel heel prettig. “

Coaching bij je studie is heel dichtbij

“Als je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je daar als docent en heb je een coachende rol. “

Persoonlijke ontwikkeling is heel dichtbij

“Een hogeschool was voor mij belangrijk, omdat het praktijkgericht is.”

Praktijkgericht onderwijs is heel dichtbij

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je de feeling houdt, de voeling, houdt met de praktijk."

Je erkende diploma is heel dichtbij

“Ik denk dat het belangrijk is dat je de hogeschool kiest die voor jou het beste past.“

Sparren met deskundigen is heel dichtbij

“Daar heb je veel meer aan als dat je dat in een boekje moet lezen.”

Een relevant netwerk is heel dichtbij

"Dat maakt het juist wel heel erg gevarieerd."

Een leuke werksfeer is heel dichtbij

"De sfeer vind ik natuurlijk fantastisch, anders werk ik hier niet zo lang."

Direct toepasbare kennis is heel dichtbij

"De bereikbaarheid van de opleiding was zeker belangrijk."

Begeleiding op maat is heel dichtbij

"Elke student is eigenlijk een individu met een eigen verhaal en context."

Een regionaal netwerk is heel dichtbij

"Ik heb voor mijn hogeschool gekozen omdat het heel dichtbij is."

Leren van medestudenten is heel dichtbij

"Ik denk als ik terugkijk, ben ik wel heel tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt."