wat is het verschil tussen deeltijd en duaal?

Deeltijd en duaal zijn beide goede manieren om een ​​hoger onderwijsdiploma te behalen terwijl je werkt. Het verschil tussen deeltijd en duaal studeren is de tijdsbesteding. Bij een deeltijdopleiding werk je een groot deel van de tijd en studeer je enkele dagen of avonden. Duaal onderwijs is een combinatie van werken en leren op de werkplek. Het maakt niet uit wat je kiest, als het maar bij jou situatie past. 

Deeltijd studeren is heel dichtbij
verschil deeltijd duaal

Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool

  • Altijd dichtbij
  • Toonaangevend onderwijs voor professionals
  • Erkende certificaten en diploma’s
  • Ook korte cursussen

Leren naast je baan versus je baan als leertraject

Bij een deeltijdopleiding besteed je een groot deel van je tijd aan werk en studeer je daarnaast enkele dagen of avonden per week. Zo'n deeltijdopleiding duurt meestal drie tot vier jaar en is geschikt voor mensen die al werkervaring hebben en hun kennis willen uitbreiden. Ook is een deeltijdopleiding geschikt voor mensen die zich willen specialiseren in een bepaald vakgebied.

Bij duaal onderwijs werk en leer je tegelijk. Je komt in dienst van een bedrijf en gaat daar aan de slag, terwijl je nog een opleiding volgt. Duaal onderwijs is vaak beschikbaar voor technische opleidingen en beroepsopleidingen en kan variëren van één tot vier jaar. Een duale opleiding is dus niet te volgen naast een betaalde baan, maar is een vervanging daarvan.

VERSCHIL IN FINANCIERING

Een ander verschil tussen deeltijd en duaal is de financiering van de opleiding. Bij een deeltijdopleiding betaal je collegegeld. Bij duaal onderwijs betaalt doorgaans het bedrijf (een deel van) de studiekosten en ontvang je meestal ook een salaris.