sport, kunst & cultuur

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière Sport, Kunst of Cultuur? Een cursus, hbo-module of deeltijdopleiding geeft je nieuwe inzichten en doorgroeikansen. 

Sportwetenschappen | Kunstgeschiedenis | Muziek | Theater en dans | Cultuur- en mediawetenschappen | Ethiek en politieke filosofie

Studeren naast je baan is heel dichtbij
Vakgebied Sport, Kunst & Cultuur

Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool

  • Altijd dichtbij
  • Toonaangevend onderwijs voor professionals
  • Erkende certificaten en diploma’s
  • Ook korte cursussen
"Sport is het enige middel om de wereld vreedzamer te maken."
Abe Lenstra, profvoetballer

HOE VERANDERT HET VAKGEBIED?

Vooruitgang verandert hoe we leven en trainen. Technologieën zoals virtual en augmented reality, kunstmatige intelligentie en data-analyse zorgen namelijk voor grote veranderingen op het gebied van sport, kunst en cultuur. De groei van het internet en de digitale media heeft al geleid tot een toenemende online aanwezigheid. Dit maakt het makkelijker om lokale gemeenschappen te betrekken bij culturele projecten, waardoor de bereikbaarheid en impact hiervan groeit. Het resultaat is een groter aantal kansen om sport, kunst en cultuur als middel voor gemeenschapsvorming en samenwerking in te zetten.

RICHTINGEN SPORT, KUNST & CULTUUR

Bij sport, kunst en cultuur onderzoek je de invloed van sport, kunst en cultuur op de samenleving. Hiermee krijgen deelnemers een diepere kennis van sport, kunst en cultuur en hoe die samen onze maatschappij kunnen vormen en verbeteren.

sportwetenschappen

Bij sportwetenschappen bestudeer je de fysieke, psychologische en sociologische aspecten van sport en beweging. Je verdiept je in de sportwetenschappen en je helpt sportcoachen of trainers om andermans prestaties te verbeteren door begeleiding te bieden.

kunstgeschiedenis

Bij kunstgeschiedenis richt je je op de geschiedenis, stijlen en technieken van verschillende kunstvormen, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Onderdeel hiervan is het analyseren van kunstwerken en werk in musea, galeries of in de kunsthandel.

cultuur- en mediawetenschappen

Bij cultuur- en mediawetenschappen bestudeer je de impact van media en communicatie op de samenleving en cultuur. Je helpt journalisten en andere communicatie-experts om beter te schrijven en te becommentariëren.

BAANKANSEN IN EEN VERANDERENDE WERELD

Uitblinkers in het vakgebied hebben uitdagende banen voor het uitkiezen.

  • Sportcoach of trainer: je begeleidt individuen of teams om hun prestaties te verbeteren en zich te ontwikkelen in hun sport.
  • Kunstcriticus of conservator: je analyseert en evalueert kunstwerken en werkt in musea, galeries of in de kunsthandel.
  • Muziekleraar of componist: je geeft muziekles en componeert muziek.
  • Theater- of dansregisseur: je regisseert theater- of dansvoorstellingen en werkt aan de creatieve ontwikkeling van een productie.
  • Journalist of mediaanalist: je bestudeert en analyseert de media en cultuur en produceert berichten, rapporten of commentaren.
  • Cultuurmanager of evenementenplanner: je plant en organiseert culturele en kunstgerelateerde evenementen en beheert culturele en kunstinstellingen.

Een specialisatie in sport, kunst en cultuur biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld werken als sportcoach, trainer of fysiotherapeut bij sportclubs en -faciliteiten. In musea en galeries kun je werken als kunstconservator, curator of kunstverkoper. Muziekscholen en conservatoria bieden mogelijkheden om als muziekleraar of componist te werken. Bij theater- en dansgezelschappen kun je aan de slag als theater- of dansregisseur of choreograaf. En in de media- en communicatiesector kun je werken als journalist, media-analist of PR-specialist.

Naast deze werkomgevingen zijn er ook mogelijkheden om als cultuurmanager, evenementenplanner of producent te werken in cultuur- en kunstinstellingen. Ook kun je werken als docent of onderzoeker op het gebied van sport, kunst en cultuur bij onderwijsinstellingen. En ten slotte zijn er mogelijkheden om te werken in de overheid en politiek op het gebied van cultuurbeleid, sportbeleid of media- en communicatieregulering.

Relevant blijven met nieuwe inzichten

De wereld van sport, kunst en cultuur is al jarenlang een stabiele sector en toch zit het vak volop verandering. Professionals die nieuwe technieken omarmen, zijn de uitblinkers van morgen. Met nieuwe inzichten blijf je relevant in deze snel veranderende wereld.

"Kunst is het mooiste middel om de ziel te raken en de wereld mooier te maken."
Theo Thijssen, Nederlands schrijver

Ervaringsverhalen

Groeien in je vak is heel dichtbij

“Dus docenten kennen je en dat is wel heel prettig. “

Coaching bij je studie is heel dichtbij

“Als je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je daar als docent en heb je een coachende rol. “

Persoonlijke ontwikkeling is heel dichtbij

“Een hogeschool was voor mij belangrijk, omdat het praktijkgericht is.”

Praktijkgericht onderwijs is heel dichtbij

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je de feeling houdt, de voeling, houdt met de praktijk."

Je erkende diploma is heel dichtbij

“Ik denk dat het belangrijk is dat je de hogeschool kiest die voor jou het beste past.“

Sparren met deskundigen is heel dichtbij

“Daar heb je veel meer aan als dat je dat in een boekje moet lezen.”

Een relevant netwerk is heel dichtbij

"Dat maakt het juist wel heel erg gevarieerd."

Een leuke werksfeer is heel dichtbij

"De sfeer vind ik natuurlijk fantastisch, anders werk ik hier niet zo lang."

Direct toepasbare kennis is heel dichtbij

"De bereikbaarheid van de opleiding was zeker belangrijk."

Begeleiding op maat is heel dichtbij

"Elke student is eigenlijk een individu met een eigen verhaal en context."

Een regionaal netwerk is heel dichtbij

"Ik heb voor mijn hogeschool gekozen omdat het heel dichtbij is."

Leren van medestudenten is heel dichtbij

"Ik denk als ik terugkijk, ben ik wel heel tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt."