agribusiness

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière in de Agribusiness? Een cursus, hbo-module of deeltijdopleiding geeft je nieuwe inzichten en doorgroeikansen. 

Importeur | Exporteur  | Bedrijfsleider | Beleidsmedewerker agrarische sector | Consultant | Bedrijfsadviseur | Risicomanager | Bedrijfskundige ingenieur | Logistiek manager | Kwaliteitsmanager

Studeren naast je baan is heel dichtbij
agribusiness header

Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool

 • Altijd dichtbij
 • Toonaangevend onderwijs voor professionals
 • Erkende certificaten en diploma’s
 • Ook korte cursussen
"Landbouw is onze verstandigste bezigheid."
Thomas Jefferson, derde president van de Verenigde Staten

HOE VERANDERT HET VAKGEBIED?

De agrarische sector verbetert en verduurzaamt doorlopend. Nieuwe technologie - zoals precisielandbouw en digitale oplossingen - maken het mogelijk om de productiviteit en efficiency van landbouw te verbeteren naar ongekende hoogten en tegelijkertijd te werken met meer oog voor de omgeving.

In de wereld van vandaag neemt de internationale handel in landbouwproducten toe. Consumenten vragen steeds meer om gezonde, duurzame en ethische producten en willen meer informatie over de herkomst van hun boodschappen. Voor jou als (aankomende) professional in de agrarische sector wordt de uitdaging om in te springen op de veranderende consumentenbehoefte. 

Richtingen agribusiness

Agribusiness omvat de gehele productiekolom van agrarische bedrijven. Dit gaat verder dan het boerenbedrijf en omvat opslag, transport, handel, verkoop aan de consument en inclusief de toeleverende en ondersteunende bedrijven. Door alle onderdelen op elkaar in te laten spelen, doet iedereen meer werk met minder mensen.

economie

Bij economische modules houd jij je bezig met de financiële en de economische aspecten die binnen de bedrijfsvoering een grote rol spelen.

marketing

Marketing is anno 2023 onmisbaar. De winnaars van morgen zijn de bedrijven die vandaag bezig gaan met het stellen en behalen van marketingdoelen en het verkennen van nieuwe markten.

ondernemerschap

Ondernemerschap is de basis van de agrarische sector. In praktisch georiënteerde lessen leer je onder meer hoe je een bedrijfseconomische analyse maakt en leiding geeft binnen een bedrijf of organisatie.

BAANKANSEN IN EEN VERANDERENDE WERELD

Met een opleiding in Agribusiness kun je een loopbaan hebben in de agrarische sector, zoals:

 • Importeur: je bent verantwoordelijk voor het inkopen, transporteren en verkopen van goederen die uit het buitenland worden geïmporteerd naar een binnenlandse markt.
 • Exporteur: je bent verantwoordelijk voor het verkopen en verzenden van goederen of diensten naar buitenlandse markten, waarbij je rekening houdt met wet- en regelgeving en internationale handelsovereenkomsten. 
 • Bedrijfsleider: je bent verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en de algemene prestaties van een bedrijf, inclusief operationele beslissingen, budgettering en personeelsbeheer. 
 • Beleidsmedewerker agrarische sector: je houdt je bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van beleid voor de agrarische sector, gericht op duurzaamheid en economische ontwikkeling. 
 • Consultant: je biedt professioneel advies en oplossingen voor bedrijfsproblemen aan klanten en helpt bij het implementeren en beheren van veranderingen om doelen te bereiken. 
 • Bedrijfsadviseur: je geeft bedrijven adviezen over het verbeteren van hun prestaties, efficiëntie en winstgevendheid door middel van strategieontwikkeling en procesverbetering. 
 • Risicomanager: je identificeert, analyseert en beheert risico's voor bedrijven en organisatie om financieel en operationele schade te minimaliseren en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
 • Bedrijfskundig ingenieur: je bent een professional die de technische kennis en vaardigheden combineert met bedrijfskundige en managementprincipes om bedrijfsprocessen te optimaliseren en te verbeteren. 
 • Logistiek manager: je bent verantwoordelijk voor het efficiënt organiseren en plannen van het transport en de opslag van goederen binnen een bedrijf.
 • Kwaliteitsmanager: je houdt toezicht op de kwaliteit van de producten of diensten binnen een organisatie en zorgt dat deze voldoen aan gestelde normen en standaarden. 

De agrarische sector richt zich doorlopend op het verbeteren van de efficiëntie en duurzaamheid van agrarische bedrijven en het ontwikkelen van nieuwe producten en markten. Dit omvat zowel bedrijven die zich richten op de productie van primaire landbouwproducten als bedrijven die actief zijn in de verwerking en distributie ervan.

De baankansen in het vakgebied agribusiness variëren afhankelijk van de specifieke sector, de locatie en de economische situatie. De vraag naar professionals in de agrarische sector groeit al jaren, vooral door de stijgende en veranderende vanwege de groeiende wereldbevolking.

Relevant blijven met nieuwe inzichten

Het agrarische vak is eeuwenoud en toch zit het vak vol verandering. Agrarische professionals die nieuwe technieken omarmen, zijn de uitblinkers van morgen. Met nieuwe inzichten blijf je relevant in deze snel veranderende wereld.

"De ontdekking van landbouw was de eerste grote stap naar een beschaafd leven."
Arthur Keith, antropoloog

Ervaringsverhalen

Groeien in je vak is heel dichtbij

“Dus docenten kennen je en dat is wel heel prettig. “

Coaching bij je studie is heel dichtbij

“Als je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je daar als docent en heb je een coachende rol. “

Persoonlijke ontwikkeling is heel dichtbij

“Een hogeschool was voor mij belangrijk, omdat het praktijkgericht is.”

Praktijkgericht onderwijs is heel dichtbij

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je de feeling houdt, de voeling, houdt met de praktijk."

Je erkende diploma is heel dichtbij

“Ik denk dat het belangrijk is dat je de hogeschool kiest die voor jou het beste past.“

Sparren met deskundigen is heel dichtbij

“Daar heb je veel meer aan als dat je dat in een boekje moet lezen.”

Een relevant netwerk is heel dichtbij

"Dat maakt het juist wel heel erg gevarieerd."

Een leuke werksfeer is heel dichtbij

"De sfeer vind ik natuurlijk fantastisch, anders werk ik hier niet zo lang."

Direct toepasbare kennis is heel dichtbij

"De bereikbaarheid van de opleiding was zeker belangrijk."

Begeleiding op maat is heel dichtbij

"Elke student is eigenlijk een individu met een eigen verhaal en context."

Een regionaal netwerk is heel dichtbij

"Ik heb voor mijn hogeschool gekozen omdat het heel dichtbij is."

Leren van medestudenten is heel dichtbij

"Ik denk als ik terugkijk, ben ik wel heel tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt."